Opkikker met venkel, munt, zout en druif

  • 08 mei 2018
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Een fijn recept voor een warme dag, of voor dagen waarop je je niet helemaal jezelf voelt. Het recept voor deze opkikker komt uit het nieuwe Ayurvedische kookboek van Jasmine Hemsley: East by West.

Ingrediënten

  • 600 gram rode of blauwe druiven
  • 200 gram venkel (1 venkelknol volstaat)
  • 25 gram vers muntblad
  • 150 ml water
  • grote mespunt zout

Bereidingswijze

Ik kreeg van uitgeverij Kosmos het kookboek East by West. Het is niet per se een eenvoudig kookboek, maar wel een heel goed kookboek voor iedereen die geínteresseerd is in Ayurvedische voeding. Er staan heerlijke recepten in, uitleg over wat de Ayurvedische grondbeginselen zijn, hoe je het kunt toepassen om je gezonder en beter in je vel te voelen en welke ingrediënten je vaak zult gebruiken als je Ayurvedisch gaat koken. Bovendien is het een prachtig, hardcover boek vol foto's die de eetlust absoluut opwekken! 

Zelf kan ik niet zo goed tegen erg warm weer. Daarom probeerde ik vandaag dit recept. Het is een drankje dat je maakt van venkel, munt, zout en druiven! Jasmine Hemsley zegt hierover: 'De combinatie van ingrediënten is nadrukkelijk reinigend en verfrissend voor het gehemelte; het kalmeert je spijsvertering en verzekert je van een prettig buikgevoel!' Je kunt het volgens haar aan je gasten aanbieden als fris alternatief voor wijn op een zomerse dag. Het is lekker, zoet en vol van smaak.

Je maakt het als volgt. Doe de druiven, venkel en munt in een blender en maal grof, samen met 60 ml. van het water. Het mengsel moet wat structuur houden en niet al te glad worden, want de pitjes mogen niet stuk gaan (je kunt natuurlijk ook pitloze druiven nemen). 

Een gezonde opkikker!

Zet een fijne zeef op een grote kan en schenk er de pulp op. Druk zo veel mogelijk sap uit de pulp met de achterkant van een juslepel. Zet de pulp weg en roer het overgebleven water en zout door het sap. Serveer.

Omdat ik zelf niet genoeg druiven in huis had, heb ik het met de helft van de genoemde hoeveelheden gemaakt. Dat ging prima en we dronken er twee heerlijke glazen sap van. Mocht je het te zoet vinden, dan kun je uiteraard altijd wat extra water toevoegen of een paar ijsklontjes.

Mocht je interesse hebben in het Ayurvedische kookboek East by West, dan staan de boekgegevens hieronder:

Auteur: Jasmine Hemsley
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021568454
256 pagina's
april 2018

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!