Vis met basilicumolie

  • 17 dec 2015
Beoordeel dit recept
(3 stemmen)
4 5 0

Een lekker recept voor iedereen die wat vaker vis wil eten. Witvis met een kruidige basilicumolie!

Ingrediënten

  • witvis (bijv. pangasius, kabeljauw of koolvis)
  • bosje basilicum
  • citroen
  • doperwten
  • peper en zout

Bereidingswijze

Breng water aan de kook in een pannetje. Pluk de blaadjes van je bosje basilicum en blancheer ze vervolgens heel kort (zo'n tien seconden) in het kokende water. Schep de basilicum er direct uit met een schuimspaan en laat het even uitlekken. Bewaar het kookwater voor de doperwten. Doe het dan in een keukenmachine of in een hoge mengbeker. Giet er een klein kopje olijfolie bij van een goede, zachte kwaliteit. Voeg een klein beetje citroensap toe en meng het tot een egaal mengsel. Je kunt het zo grof of fijn maken als je zelf lekker vindt. Het is ook mogelijk om het een nachtje in de koelkast te zetten, de smaak goed in de olie te laten trekken en het daarna te filteren met een doek. De olie is dan prachtig van kleur en je kunt het ook wat langer bewaren. 

Mooie, groene olie bij de vis

Breng het water weer aan de kook. Wat betreft de vis, breng hem op smaak met wat peper en zout en bak hem aan beide kanten in wat hete olijfolie in een goede koekenpan. Heb je een vis met huid, bak hem dan eerst op de huid en nog maar heel kort op de andere kant, Bak de vis sowieso niet te lang want dan krijg je gortdroge vis en dat is niet lekker. Tijdens het bakken van de vis doe je de (diepvries)doperwten in het kokende water. Na een minuut of vijf zijn ze meestal al wel gaar. Leg de vis en doperwten op een mooi bord, giet de basilicumolie erover en garneer met een los blaadje basilicum. Wil je hier nog aardappels of een salade bij dan past dat natuurlijk prima. Bon apetit!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!