Zelf glutenvrij pitabrood maken

  • 02 feb 2017
Beoordeel dit recept
(2 stemmen)
4 5 0

Pitabrood of flatbread kun je heel gemakkelijk zelf maken, ook glutenvrij en lactosevrij. Het is goedkoop en super lekker met shoarma of vegetarische 'fake shoarma'.

Ingrediënten

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 150 gram geitenyoghurt of lactosevrije yoghurt
  • een klein theelepeltje bakpoeder
  • zout

Bereidingswijze

Deze hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor twee flinke broodjes, of vier kleinere. In ieder geval ruim genoeg voor twee personen! Je combineert ze bijvoorbeeld met shoarmavlees. Wist je dat je de shoarmakruiden ook heel simpel zelf kan maken? Met dit recept maak je zelf een mix, zonder dat er toegevoegde e-nummers en dergelijke in zitten. Het is ook een goed idee om eens voor een vleesvervanger te kiezen, zoals falafel of vegetarische shoarma. Let op, die zijn meestal niet glutenvrij! Met knapperige ijsbergsla en een zelfgemaakt knoflooksausje maak je er een heerlijk bordje eten van.

Zelf maken is veel goedkoper

Dan nu de pitabroodjes, of het flatbread. Formeel is dat geloof ik niet exact hetzelfde, maar het gaat hier om platte broodjes die je maakt met yoghurt en bloem. Er zijn meerdere fabrikanten die glutenvrij zelfrijzend bakmeel op de markt brengen. Meng de juiste hoeveelheden door elkaar, voeg een klein eetlepeltje bakpoeder en een snuf zout toe en bestuif je aanrechtblad met redelijk wat bloem. Het mengsel zal waarschijnlijk nogal plakkerig zijn, in ieder geval wanneer je glutenvrij bloem gebruikt. Zet ondertussen je grillpan op een hoog vuur. Maak vier balletjes (of bijvoorbeeld twee grote) van het deeg en maak er platte broodjes van met de duim van je hand. Ze moeten zeker niet meer dan een centimeter dik zijn. Op de hete grillpan bak je ze voorzichtig aan beide kanten tot ze beginnen te bruinen. Het is niet zo belangrijk of ze er heel mooi uit zien, met de ene soort bloem lukt het wat beter dan met de andere is mijn ervaring. 

Let op: Vleesvervangers zijn meestal niet glutenvrij, tenzij je ze zelf maakt.

PS. Met dank aan Vivera vleesvervangers voor het toezenden van een proefpakket :-).

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!