Broodje gezond maken

  • 15 sept 2015
Beoordeel dit recept
(6 stemmen)
3.67 5 0

Een hip broodje gezond kun je heel gemakkelijk zelf maken. Stop het zo vol als je wilt met allerlei gezonde ingrediënten!

Ingrediënten

  • (glutenvrije) broodjes
  • kip of vegetarische kipstuckjes
  • avocado
  • rode ui of sjalot
  • kiemen
  • yoghurtsausje met knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Vroeger stond een broodje gezond gelijk aan een klef broodje met wat sla, komkommer, tomaat en een plak kaas of ham. Tegenwoordig kun je in hippe tentjes een heel scala aan gezonde broodjes kopen en zelf de inhoud samenstellen. In deze broodjes vind je het plakje tomaat amper nog terug, maar wel ingrediënten als humus, avocado, waterkers of spinazie! 

Hoe maak je zo'n heerlijk broodje gezond? Heel makkelijk. Eet je glutenvrij, koop dan bijvoorbeeld glutenvrije stokbroodjes of ciabatta. Ik heb deze keer stokbroodjes van Schärr gebruikt. Een broodje met zaden kan natuurlijk ook. Je hoeft ze alleen even op te warmen in de oven. Wat betreft de kip. Het is lekker om kippendijen te kiezen, deze te bakken en in stukjes te snijden. Je kunt ze natuurlijk ook de avond van tevoren bereiden bij de hoofdmaaltijd en dan een stukje bewaren voor je broodje van de volgende dag. Heb je geen zin in vlees dan zijn vegetarische kipstuckjes een heel goed alternatief!

Hippe broodjes maak je lekker zelf!

Het sausje maak je natuurlijk ook zelf. Snijd een of twee teentjes knoflook heel fijn. In een verhouding van ongeveer 1 op 4 doe je daar wat (geiten)yoghurt en mayonaise bij. Voeg een klein beetje citroensap en wat versgemalen peper toe. Even doorroeren en je hebt een heerlijk sausje dat je bijvoorbeeld ook bij vis of tortillas kunt eten. Om het broodje te beleggen neem je plakken avocado, dunne schijfjes rode ui of sjalot en wat versgesneden kiemen. Snijd je warme broodje door midden en stapel de avocado, kip en ui op elkaar. Druppel er wat lekkere olijfolie over en nog wat versgemalen peper. Dan een volle eetlepel van je yoghurtsausje en een handvol kiemen. En nu smullen maar!

De ingrediënten kun je natuurlijk zelf aanpassen. Eigenlijk past bijna al het gezonde uit je koelkast op een broodje gezond :-).

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!