Lactosevrij yoghurtijs met fruit

  • 29 juni 2015
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Het is zomer en dan is ijs altijd welkom! Met yoghurt en fruit wordt het lekker fris en gezond.

Ingrediënten

  • lactosevrije yoghurt (bijv. van Lactofree)
  • aardbeien
  • blauwe bessen
  • of ander fruit :-)

Bereidingswijze

Bij wijze van experiment heb ik dit ijs gemaakt met lactosevrije yoghurt en fruit. Ik wil dit graag met je delen en sta open voor verbeteringen in de receptuur! Om te beginnen spoel je het fruit even schoon onder de kraan. De blauwe bessen heb ik heel gelaten, maar de aardbeien heb ik in grove stukken gesneden en een beetje geprakt in een bakje. Daarna heb ik het fruit gemengd met wat lactosevrije yoghurt. Dan zet je het in bakjes in de vriezer. Je kunt hiervoor plastic bakjes of bekertjes gebruiken. Ik gebruikte de biologisch afbreekbare bakjes Pebble (van Duni, te koop bij AH). Ze zijn gemaakt van bagasse, het vezelachtige afval dat overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst. Dat ging prima in de vriezer. Je kunt ze ook voor salades en soep gebruiken.

Hitteplan: ijs!

Laat het ijs een paar uur in de vriezer staan en roer het in die tijd een of twee keer door zodat het gelijkmatig bevriest. Het is het lekkerst als het ijs nog niet keihard is. Na een dag in de vriezer is het ijs erg hard en moet je het eerst even zachter laten worden voordat je ervan kunt lepelen. Nu moet ik bekennen dat ik niet echt een groot ijsfan ben en er niet al te veel verstand van heb. Dit ijs leek me niet heel romig, wel lekker fris en fruitig. Later las ik dat je de yoghurt eerst in een doek kunt laten uitlekken. Het bevat dan minder water en wordt romiger en voller van smaak. Dat ga ik de volgende keer eens proberen. Anderen doen ook wel room of koffiemelk door de yoghurt, maar dat is dan weer niet lactosevrij natuurlijk. Misschien wordt het ook romiger als je er een halve of hele banaan door doet? Hoe maken jullie yoghurtijs?

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!