Messen slijpen

Beoordeel dit item
(5 stemmen)
4 5 0

Op zoek naar een messenslijper kreeg ik van 'knivesandtools' het aanbod om een messenslijper van Minosharp te testen. Wat een handig ding!

Vroeger gebruikte ik goedkope messen en liet ze eigenlijk gewoon stomp worden. Maar nu ik steeds vaker in de keuken sta, en een paar duurdere messen rijker ben, moest ik toch eens op zoek naar een goede messenslijper. Ik had al van anderen gehoord dat slijpstenen wel goed zijn, maar dat de slijptechniek best lastig onder de knie te krijgen is. Bij het slijpen van messen is het belangrijk dat je de juiste slijphoek en een soepele slijpbeweging aanhoudt. Over elektrische messenslijpers hoorde ik dat ze nogal veel van je mes afhalen, hoewel dat ook een fabeltje kan zijn. Ik was nog een beetje aan het rondkijken en -vragen toen het aanbod kwam om deze keramische waterslijper te testen.

Snel en simpel scherpe messen

De Minosharp Plus 3 heeft drie wieltjes: grof, medium en fijn. Voor je begint met slijpen moet je wat water in het bakje doen zodat de wieltjes, wat eigenlijk een soort steentjes zijn, nat worden. Dan haal je je mes een keer of zeven heen en weer, zonder er hard op te drukken. Je werkt van grof naar fijn (zie ook het filmpje hieronder). Als je je messen vaak slijpt zou je de grove steentjes soms kunnen overslaan. Ik deed de test met mijn Sabatier koksmessen. Daarna testte ik de scherpte van de messen op een dikke vleestomaat. De messen gleden soepel door de tomaat heen, perfect! Het slijpen is op deze manier een fluitje van een cent, vandaar dat ik meteen nog drie oude messen scherp maakte. Wat mij betreft is dit een heel handige uitvinding en een aanwinst in mijn keuken!

De Minosharp messenslijpers zijn verkrijgbaar bij 'knivesandtools' in de prijsklasse van 45 tot 75 euro. Zij kunnen je ook adviseren over allerlei soorten messenslijpers.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!