Courgettes met amandelen

  • 09 feb 2014
Beoordeel dit recept
(3 stemmen)
4.33 5 0

Gebakken courgettes met amandelen en rozijnen. Een leuk en makkelijk recept uit het boek 'I love groente' van Janneke Vreugdenhil.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui in dunne ringen
  • 30 gram amandelen
  • 6 kleine courgettes of 2 grotere
  • 1 eetlepel blanke rozijnen
  • bladpeterselie fijngesneden

Bereidingswijze

Courgettes zijn er in vele soorten en maten. Wanneer je ze wilt bakken of grillen geldt: hoe kleiner hoe lekkerder. Kleinere exemplaren hebben niet alleen meer smaak, ze zijn ook steviger en verliezen minder vocht tijdens het bereiden. Helaas zijn die kleintjes lang niet overal te koop, maar voor onderstaand recept is dat niet onoverkomelijk. Door grotere courgettes in twee porties te bakken voorkom je dat ze gaan stoven en krijg je ze mooi goudbruin.

Fijn met rijst en gegrilde kip

Zet een grote koekenpan op matig vuur en schenk er 1 eetlepel olijfolie in. Doe de ui in de pan, voeg een snuf zout toe en laat in ongeveer 20 minuten karamelliseren. Schep de ui uit de pan. Bak de amandelen al omschuddend in de achtergebleven olie tot ze goudbruin zijn. Zet apart. Doe opnieuw een eetlepel olijfolie in de pan en bak de helft van de courgette (in plakjes) al omscheppend goudbruin. Haal uit de pan en bak de tweede portie courgette. Voeg de andere courgettes, de uien, amandelen en rozijnen toe en bak alles samen nog 1 minuutje. Maak op smaak met zout en versgemalen peper en bestrooi met peterselie.

Toelichting van de Gezonde Kok: je kunt ook twee koekenpannen gebruiken dan ben je wat sneller klaar. Verder gebruikte ik gewone, bruine rozijnen in plaats van blanke rozijnen. Die zijn een stuk goedkoper. We aten de courgettes met gegrilde kip en saffraanrijst, heerlijk!

Dit recept komt uit 'I love groente' van Janneke Vreugdenhil. In oktober 2013 schreef ik over dit leuke kookboekje een recensie.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!