5 x recept voor gezonde groentespread

  • 26 mrt 2018
Beoordeel dit recept
(9 stemmen)
3.11 5 0

Weet je dat je heel veel lekkere smeersels voor op brood gemakkelijk zelf kunt maken? Meestal is het zo klaar en als je zo'n potje met vers en gezond beleg in je koelkast hebt staan, geeft dat wel een heel voldaan gevoel.

Vijf gezonde smeersels

1. Courgettespread

Deze spread was ik zelf al bijna weer vergeten. Maar als de courgettes deze zomer de tent uitgroeien ga ik het vast en zeker weer maken. Courgettes zijn lekker mild van smaak. Met feta en bosui geef je er wat meer pit aan. De moeite waard om eens te proberen deze spread!

2. Bietenhummus

Alleen al vanwege de prachtige kleur wil je dit op tafel zetten. Verras je vrienden met zo'n heerlijke bietenhummus tijdens de lunch. En bietjes zijn natuurlijk oergezond, dus dat is ook een fijne bijkomstigheid. Je moet ze wel even roosteren in de oven, maar dan heb je ook iets bijzonders.

bietenhummus klein

3. Baba ganoush

Ook van aubergines kun je een zalig smeersel maken voor op je geroosterde boterham. Hij is ook erg lekker op Turks brood. Maak de spread als je de oven toch al nodig hebt voor iets anders, je legt de aubergines er gewoon bij. Zo ga je zuinig om met energie en geniet je de volgende dag van iets verrassends op je brood.

Zelf maken is veel gezonder

4. Spread met radijsjes

Ga je voor iets fris op je brood, kies dan voor deze radijsjesspread. Als je lactosevrije roomkaas gebruikt, is dit beleg ook nog eens een lactosevrij. In het voorjaar zijn de radijsjes niet duur. Van het blad kun je bovendien ook nog eens een lekkere pesto maken, twee vliegen in één klap! Leuk om te proberen voor alle radijsliefhebbers.

5. Spread van black-eyed beans met zongedroogde tomaatjes

Veel smeersels zijn gebaseerd op hummus en hebben kikkererwten als basis. Maar je kunt natuurlijk ook andere peulvruchten pureren en als basis gebruiken. Deze spread van black-eyed beans met zongedroogde tomaatjes is lekker voedzaam en smaakt super. Ook fijn op een simpele rijstwafel.

baba ganoush klein

PS. Benieuwd welk broodbeleg je nog meer zelf kunt maken? Klik dan even op hashtag #broodbeleg in het vak met hashtags (rechtsonderaan). Er verschijnen dan nog veel meer lekkere recepten, zoals een spread met sardines, eiersalade of paprikaspread.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!