5 x glutenvrije nagerechten voor de Kerst

  • 12 dec 2017
Beoordeel dit recept
(3 stemmen)
3.67 5 0

Zo vlak voor de kerst en zijn we allemaal op zoek naar de lekkerste nagerechten. Ik geef je vijf suggesties en deze desserts zijn ook nog eens glutenvrij en lactosevrij, wel zo handig als je gasten met een dieet aan tafel hebt. En niemand die het merkt, want deze nagerechten zijn superlekker!

Glutenvrije desserts

Volgens mij zijn wij Nederlanders nogal van de makkelijke toetjes. Een pak yoghurt of ijs uit de supermarkt, een stuk fruit of een bonbon bij de koffie wil nog wel lukken. Maar dan is het Kerst, of we geven een etentje, en moeten de kookboeken uit de kast voor een mooi dessert! Extra stress ontstaat als er ook nog eens glutenvrije en/of lactosevrije gasten aanschuiven. Maar de Gezonde Kok heeft een paar goede ideeën voor je.

1. Appels uit de oven

Appels zijn een mooi Hollands najaarsproduct. En appels uit de oven zijn echt heel gemakkelijk om te maken. In mijn recept worden boerenjongens en kastanjes gebruikt, maar met gewone rozijntjes en lekkere noten krijg je ook een heel lekker resultaat. Bij warme appels past een bolletje (lactosevrij) ijs, of je maakt er een warme custard bij! Gebruik dan lactosevrije melk of amandelmelk.

appels oven klein

2. Glutenvrije cake met fruit

Op de website staat een heerlijk recept voor een perencake, maar je kunt natuurlijk ook plakjes appel of ander fruit gebruiken. Rozijntjes of cacaopoeder erdoor is ook lekker! Deze cake heeft een mooie smaak omdat hij voor vijftig procent uit amandelmeel bestaat. Hij is het allerlekkerst als hij nog een beetje warm is en ook hier kun je eventueel een bolletje ijs bij serveren.

Mooie desserts voor de kerst!

3. Stoofpeertjes in rode wijn of in witte port

Stoofpeertjes horen echt bij het najaar en de winter en komen gewoon uit de buurt. Als je ze kookt in rode wijn of witte port, en er lekker veel specerijen bij doet, creëer je er een prachtig dessert mee. Met warme smaken en een luxe uitstraling. Het wordt helemaal lekker als je er wat ijs bij serveert. In diverse supermarkten verkopen ze nu ook soja-ijs dat gluten- en lactosevrij is. Je kunt kiezen voor het recept voor peertjes in rode wijn  of voor peertjes in witte port. Allebei erg lekker!

hangop toetje klein

4. Hangop met rood fruit en glutenvrije koekkruimels

Ga je voor een fris nagerecht? Dan is het leuk om hangop te maken (dat kan dus ook van lactosevrije yoghurt) en met koekkruimels en rood fruit een lekker dessert te maken. Gebruik een mooi glas of een jampotje en maak laagjes met de ingrediënten. Met je mooiste dessertlepeltjes en een kerststrik om het glas is het een makkelijk toetje dat toch een luxe uitstraling heeft.

5. Glutenvrije crumble

Crumbles zijn altijd lekker en passen echt goed bij koude winters. Ik maakte er eentje met rabarber en aardbeien, maar je kunt een crumble ook met appels of andere fruitsoorten maken. Let erop dat je met lactosevrije gasten wel een plantaardige boter gebruikt. Om het helemaal compleet te maken kun je er eventueel slagroom bij serveren. Wist je dat er slagroom op basis van soya of rijst bestaat?

 crumble klein

Je vindt nog meer lekkere nagerechten als je in het menu onder 'recepten' het item 'nagerechten' aanklikt. Ook bij de tussendoortjes kun je leuke recepten tegenkomen die als nagerecht te gebruiken zijn, zoals ijsjes, koekjes of cake. Ik wens je veel kook- en bakplezier en een gezellig diner toe!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!