Vivera vleesvervangers - review

  • 06 juli 2015
Beoordeel dit item
(1 Stem)
5 5 0

Vivera heeft een nieuw assortiment en daar wordt iedereen die minder vlees wil eten blij van. Een review!

Vorige week kreeg ik een doos vol vleesvervangers van Vivera toegestuurd. Het zijn oude producten in een nieuw jasje en een aantal nieuwe producten. Het waren maar liefst twaalf pakjes, dus de halve familie heeft meegenoten en getest. Eigenlijk vond ik dat juist wel leuk, omdat mijn broers deze producten volgens mij zelden kopen en dat nu wellicht wat vaker gaan doen.

Om te beginnen vind ik vleesvervangers een geweldige uitvinding. Doorgewinterde vegetariërs en kookliefhebbers weten zelf wel hoe ze een champignon- of linzenburger moeten maken en hoe een evenwichtige maaltijd zonder vlees eruit ziet. Maar met dit soort vleesvervangers wordt het voor iedereen makkelijk om minder vlees te eten. En dat is positief! Het is onder andere beter voor het milieu, maar er zijn meerdere redenen om voor minder vlees te kiezen. Lees er meer over op de site van Wakker Dier.

Minder vlees, wat een keuze!

Een aantal lezers zal teleurgesteld zijn. Helaas bevat de meeste producten tarwe, lactose of ei. Ook de vleesvervangers die dat niet bevatten, zijn niet gegarandeerd glutenvrij. Dat heeft met het productieproces in de fabriek te maken. Dat is balen als je coeliakie hebt. Voor mensen die geen gluten eten, maar niet ziek worden van een minieme hoeveelheid, zijn er wel wat opties in de nieuwe lijn van Vivera, zoals de plantaardig kipstukcjes die van soja-eiwit en erwtenvezels zijn gemaakt. De meeste producten zijn gebaseerd op sojabonen. Daarnaast zijn er ook producten die gemaakt zijn van lupine, kikkererwten, maïs, rijst en aardappelen. Het is even puzzelen met de ingrediënten. Veel producten zijn e-nummervrij en dextrosevrij, maar niet allemaal. Kijk dus goed op de verpakking indien je een van deze ingrediënten niet verdraagt.

Het assortiment is heel uitgebreid, dus snuffel gewoon even rond in de supermarkt of natuurwinkel of er iets voor jou bij zit. Dit zijn de producten die ik heb getest:

  • Plantaardige kipstukcjes - Laat ik beginnen met mijn favoriet. Gemaakt van soja dus. Ze zijn lekker stevig, waardoor je ze goed kunt combineren in een roerbakgerecht. Ze vallen niet uit elkaar en hebben een goede bite. Wat ik ook een groot voordeel vind, is dat deze kipstukcjes niet zo zout zijn.
  • Balletjes - Dit zijn een soort kleine gehaktballetjes die je los met groenten kunt eten, maar die ook prima door de pasta of een rijstgerecht gaan. Handig en lekker, maar helaas met tarwe-eiwit en tarwevezels, dus voor mij komen ze niet te vaak op het menu.
  • Burger - Vegetarische burgers vind ik meestal niet zo geweldig, maar mijn broer vond ze juist wel lekker. Ze zijn zeker niet vies, maar niet heel bijzonder. Als ik ze nog eens eet, dan maak ik er een broodje hamburger van, met frisse sla en komkommer.
  • Groenteschijf - Groenteschijven zijn inmiddels goed verkrijgbaar in de supermarkt. Ook deze is lekker, smeuiiger en smaakvoller dan de burger. Hij heeft bovendien wat meer pit dan veel andere groenteschijven. Helaas wel met tarwebloem. Groenteschijven zijn ook perfect als je je kinderen wat meer groenten wilt laten eten zonder dat ze het door hebben :-).
  • Schnitzel - De schnitzel lijkt op een schnitzel. Dat is dus een slim product als je toch het gevoel wilt hebben dat je vlees op je bord hebt. Persoonlijk eet ik dan liever af en toe een echt stukje vlees. Verder een prima product. Net als de andere producten ook niet te zout en hij is zonder e-nummers!
  • Heks'nburger - Dit is een nieuw product en zeker iets dat ik je kan aanraden. Het is een schnitzel die gevuld is met 'magische heks'nkaas' met een paneerlaagje. Lekker knapperig van buiten en smeuiig van binnen. Helaas ook met tarwe. Maar voor de mensen die wel gluten eten is dit absoluut een bijzonder lekker product.

Ik ben enthousiast over de nieuwe lijn van Vivera, vooral omdat hij zo enorm uitgebreid is. Dit stimuleert echt dat mensen minder vlees gaan eten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog wokreepjes, satéschnitzel, cordon bleu, gehakt en wat dacht je van rookworst! De vleesvervangers smaken ook niet zo zout als sommige andere vleesvervangers en dat is ook een pluspunt. Voor de mensen onder ons die geen gluten, kippeneiwit of lactose mogen eten, is het dus even zoeken wat er voor je bij zit. Meer informatie vind je op de website van Vivera.

* Deze review gaat over artikelen die mij door een bedrijf zijn toegestuurd. Behalve de producten zelf heb ik hiervoor geen vergoeding ontvangen. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud van het artikel en je mag er dus vanuit gaan dat je hier mijn eigen mening leest.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!