Vetbollen maken

  • 14 nov 2014
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een zak vogelzaad en frituurvet, dat is alles. Zo maak je zelf vetbollen om al die leuke vogeltjes naar je tuin te lokken.

In november is er voor vogels nog genoeg eten in de natuur te vinden. Maar straks als het echt koud wordt, kunnen ze wat hulp van ons goed gebruiken. Koop een zak(je) vogelzaad bij de dierenwinkel en een blok frituurvet in de supermarkt. Op de website van Vogelbescherming Nederland staat dat dit soort vet prima is voor vogels. Verder heb je vormpjes nodig waar je het vet in kunt gieten, bijvoorbeeld yoghurtbekers of -pakken, halve kokosnoten of harde muffinvormpjes.

Gezellig, vogeltjes in de tuin!

Neem een oude pan en smelt hierin het frituurvet. Begin met een blok van 250 gram want het is al snel teveel. Het vet hoeft niet heel warm te worden, zodra het gesmolten is kun je het vogelzaad erdoorheen roeren. Laat het daarna iets afkoelen en giet het dan in de vormpjes. Hang er een draad in die je later gebruikt om de vetbol aan een tak te hangen. Je kunt die draad om een satéprikker wikkelen en dan in het vet hangen. Om de vetbollen goed uit de vormpjes te krijgen, zet je ze eerst een uurtje in de koelkast. Ze worden dan mooi hard. Daarna plaats je ze kort in een bakje heet water zodat ze gemakkelijk loslaten. Voordat ik daarachter was heb ik een paar vetbollen verprutst. Daarom heb ik de mislukte vetbollen opnieuw gesmolten en in een ronde schaal gedaan (zie de foto hieronder). Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Veel plezier met het maken van je eigen vetbollen!

Graag noem ik hier nog even de website van Vogelbescherming Nederland. Het is superleuk om vogels te herkennen en je tuin of balkon vogelvriendelijk te maken. Je kunt er ook leuke cadeautjes kopen.

vetbollen2

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!